Koelbox voor op de boot

Een dag varen begint met een checklist voor de items die nodig zijn voor die dag en bovenaan de lijst staat natuurlijk eten en drinken! Je wilt geen honger lijden op het water en je moet gehydrateerd blijven in de zon. Maar hoe ga je dat allemaal inpakken? De meesten van ons pakken onze vertrouwde koelbox en we zijn klaar voor het water. Niet alle koelers zijn echter "boot klaar". Heeft u ooit gehoord van een marine-koelbox? Voor de beste opties voor een koelbox op de boot zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Dit zijn zaken waar de "Marine koelboxen"  zich onderscheiden van de traditionele universele koelboxen. Een Marine koelbox, ook wel scheepskoelbox of een bootkoelbox genoemd, is een koelbox die speciaal is ontworpen om het hoofd te bieden aan de ruwe omstandigheden op het water,  zoals hoge temperaturen, direct zonlicht, zeewater corrosie, regenval enzovoorts.

Goede Marine-koelboxen zijn uitgerust met functies om die omstandigheden optimaal te weerstaan. Zo hebben deze koelers bijvoorbeeld extra isolatie, antislipvoetjes, roestwerende hardware en UV-zonbescherming.

Waarom heb je een Marine Cooler nodig?
Normale koelers zijn prima voor een dag op het strand of een paar uur bumperkleven, maar als je dagenlang op een visreis bent, moet de koelbox ook presteren tijdens echt hoge temperaturen of als deze wordt blootgesteld aan (zout)water, dan moeten de koelboxen dit ook echt aankunnen en daarom zijn hoogwaardige zeekoelboxen gewoon het beste. Een elektrische koelbox is vaak ook niet de juiste oplossing want je bent daarmee altijd afhankelijk van stroom en daarbij komt dat dit soort koelers vaak niet bestand zijn tegen de omstandigheden op het water en dus snel roesten en andere mechanische problemen hebben. 

Daarom hier de 7 punten van onmisbare kenmerken in een Marine koelbox:

1. Isolatie

Deze gaat bijna in de "duh, natuurlijk!" categorie maar de koelbox moet voldoende isolatie hebben om het ijs lang vast te houden. Zeker als je op een lange reis of een meerdaagse reis gaat, wil je je koelers niet dagelijks met ijs vullen. Waar de meeste koelboxen alleen in basis constructie zijn geïsoleerd, hebben Marine koelers ook isolatie in de deksel.

Pro-Tip: als je kijkt naar het koelvermogen (ice retention) van een koelbox en jouw koeler haalt een dergelijk koelvermogen bij lange na niet, dan komt dat waarschijnlijk omdat je je koeler niet goed gebruikt. Weten hoe je een koelbox zo lang mogelijk koel houdt? Lees daar alles over in onze blogpost.

 

2. Capaciteit en grootte van uw Marine koelbox 

Dan over de grootte en capaciteit van de koelbox: op de boot ben je aangewezen op een beperkte ruimte, soms zelfs heel specifiek als de koelbox is ingebouwd. Je hebt dus een koeler nodig die in de aangewezen ruimte (grootte) past en de interne ruimte (capaciteit) heeft om je kostbare lading koud te houden. De Igloo Marine-series zijn dan ook in lijn met de meest voorkomende maten aan boord, veel Amerikaanse boten worden zelfs standaard gebouwd met de maten van Igloo koelboxen.

 

3. Multifunctionaliteit

Dit geldt over het algemeen sowieso, maar zeker op de boot heb je een koeler nodig die structureel sterk is. Wegens de vaak beperkte ruimte zal hij vaak dienst doen als meer dan alleen een koelbox. Zo dient deze vaak als extra zitplaats op kleinere boten, als visplatform op de boeg of soms zelfs als een snijplank bij het hakken van aas of het schoonmaken van vers gevangen vis. Hierom zijn ook alle Marine-series koelboxen uitgerust met een meetlat op de deksel, zo kunt u direct uw vers gevangen vis meten. Om het zitten op de koelbox ook comfortabel te maken zijn er voor verschillende modellen op maat gemaakte kussens verkrijgbaar die u vast klikt aan de deksel.Igloo Glide 110

 

4. Duurzaamheid 

Tijdens het varen ben je natuurlijk de hele tijd omringt door water en zelfs als je zelf niet op de boot bent, ligt deze vaak in het water. Deze constante invloed van water moet natuurlijk geen negatieve invloed hebben op de koelbox. Elk metalen onderdeel in de koeler moet gemaakt zijn van corrosiebestendige roestvrijstaal zodat deze bestand is tegen de elementen. Je wilt niet dat je koelbox scharnieren na één seizoen gaan roesten, maar voor een optimale levensduur van uw koelbox moet je deze toch altijd na gebruik afspoelen als u op zee bent geweest.

 

5. Afvoeren van overtollig water

Igloo Glide 110 Het afvoeren van overtollig water moet natuurlijk ook geen obstakel zijn, zeker bij grote koelboxen is een drain plug wel essentieel. Door koud water in uw koeler te houden, kunt u het ijs stevig houden en de koelbox langer koel houden. Maar heeft u bijvoorbeeld veel dingen die niet echt nat mogen worden in de koelbox of bijvoorbeeld vis dat op ijs is gezet, dan wilt u waarschijnlijk af en toe wat van dat water weglaten. Middels een drain plug is dit een fluitje van een cent, de meeste drain plugs zijn zelfs aan te sluiten op een tuinslang zodat de koelbox niet verplaatst hoeft te worden.

 

6. UV-protectie

Op het water ben je natuurlijk ook de hele dag in de zon, mits het lekker weer is natuurlijk, hier moet je koelbox ook goed mee om kunnen gaan. Veel mensen melden dat het deksel van hun koelbox krom trekt of broos wordt en verkleurt na een periode van blootstelling aan de zon, zelfs als deze zich achter in een vrachtwagen bevindt. Goedkopere modellen zijn over het algemeen gevoeliger voor dit probleem, maar hoogwaardige artikelen worden verbeterd met UV-bescherming. Dit beschermt uw koelbox tegen de negatieve invloeden van de zon. Natuurlijk zijn alle Marine koelboxen van Igloo hier van voorzien.

 

7. Handige extra functies voor op de boot

Dit is een meer specifiek punt, extra functies. Situatie afhankelijk kan het zijn dat je toch bepaalde eisen hebt aan uw koelbox op de boot. Veel voorkomende functies die men ook zoekt in een koelbox voor op de boot zijn; anti-slipvoetjes, wielen, hengelholsters, bekerhouders, snijplanken en flesopeners. De oplossing voor dit alles komt van de Igloo Trailmate Marine, het neusje van de zalm onder de koelboxen, geschikt voor boten.