Preparing food

Weet u als restauranthouder of cateraar niet of u moet kiezen voor een koelbox, thermobox of bezorgtas om etenswaren warm of koud te houden? Wij helpen u verder. Zowel een koelbox als thermobox als een bezorgtas is een isolator en kan daarom zowel warmte als kou vasthouden. Maar wat is de beste keuze? Wij leggen dat haarfijn voor u uit.

Koelbox

Al kan een koelbox warmte vasthouden om voedsel warm te houden, is dit niet de meest geschikte optie voor warmhouden. Hiervoor raden wij een thermobox of bezorgtas aan. Een koelbox zal warmte prima vasthouden maar zoals de naam al zegt zijn koelboxen hier niet op ontworpen. Warmte kan nadelige effecten hebben op een koelbox, zo kan de binnenkant van de koelbox smelten bij te hoge temperaturen en kan ook de anti-bacteriële coating, die sommige modellen koelboxen hebben, worden aangetast. Mocht u toch een koelbox willen gebruiken om eten warm te houden, wikkel de etenswaren dan in aluminiumfolie met daaromheen een handdoek zodat de wand niet direct in contact met het warme eten.

Om etenswaren voor lange tijd koel te houden is de koelbox natuurlijk wel uitermate geschikt. Een hoogwaardige koelbox koelt een stuk beter dan een thermobox of een bezorgtas, dit komt omdat de wanden van een koelbox dikker zijn en er nog isolatie tussen de wanden van de koelbox zit (Meer weten over isolatie? Lees onze blog voor meer informatie). Enkele koelboxen van Igloo kunnen zelfs tot 5 dagen ijs houden bij een omgevingstemperatuur van maximaal 30 graden*.

+ Uitermate geschikt voor het lang koel houden van etenswaren
+ Voor vrijetijdsgebruik is een koelbox een betere keuze
- Duurder in aanschaf in vergelijking met een thermobox of bezorgtas van eenzelfde grootte
- Niet zo geschikt voor het warm houden van etenswaren

Bekijk ons assortiment koelboxen

Thermobox

Een thermobox wordt veelal gebruikt in de horeca of catering en is uitermate geschikt om etenswaren warm en koud te houden. Een thermobox wordt gemaakt van EPP, wat een enorm goede isolator is en bovendien erg licht en sterk is. Thermoboxen zijn speciaal afgestemd op de horeca en komen daardoor ook in speciaal voor de horeca bestemde Gastronorm en Euronorm formaten. De thermoboxen van KANGABOX® onderscheiden zich door de extra dichtheid van het EPP waardoor deze temperaturen van -40 tot +120 graden aan. Een thermobox is meer bedoeld voor kortere periodes (tot een dag) hierdoor koelt een thermobox dan ook minder lang dan een koelbox.

+ Licht in gewicht, stevig en eenvoudig te reinigen
+ Goedkoper dan een koelbox van eenzelfde grootte
+ Kan gebruikt worden om eten koel of warm te houden
- Kan minder lang koelen in vergelijking met een koelbox

Bekijk ons assortiment thermoboxen

Bezorgtas

Een bezorgtas heeft een dunne isolatielaag tussen de binnen- en buitenwand waardoor de bezorgtas erg licht is en opgevouwen kan worden als de tas niet gebruikt wordt. Logischerwijs heeft dit invloed op de tijd dat een bezorgtas eten en drinken op temperatuur kan houden ten opzichte van een thermobox of koelbox. Een bezorgtas is dus ideaal voor het bezorgen van maaltijden omdat het de inhoud van de tas voor ongeveer 2 tot 3 uur warm of koud houdt (mits vol gepakt). Steamy biedt een uitgebreid assortiment in stevige en goed isolerende tassen, die perfect zijn voor dagelijks gebruik.

+ Goedkoopste optie
+ Licht en opvouwbaar
+ Kan zowel gebruikt worden voor koelen of warm te houden
- Kan temperatuur niet lang vasthouden

Bekijk ons assortiment bezorgtassen

We hopen dat u met de bovenstaande info een goede keuze kunt maken. Mocht u naar aanleiding hiervan nog steeds vragen hebben dan kunt u ons bereiken via onze contactpagina of plaats een reactie onder deze blog.

* Onder bepaalde voorwaarden, lees onze blogpost voor het optimaal koel houden van een koelbox